Nyíregyházi gyermekek átmeneti otthona

Bemutatkozás

Több mint húsz éve, 1999. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit önkormányzati és pályázati segítséggel a gyermekek átmeneti otthona. Azóta több száz bajba jutott gyermeknek biztosítottunk átmeneti időre segítséget. A statisztikák szerint a 16 férőhely sohasem üresedik meg, sajnos mindig voltak és vannak bajba jutott gyermekek, akik segítségre szorulnak. Nyíregyházán kívül még hat településről (Ibrány, Kálmánháza, Nagycserkesz, Napkor, Paszab, Tiszatelek) fogadunk gyermekeket.

Az intézmény átmeneti gondozást, teljes körű ellátást biztosít azoknak a 6-18 éves korú gyermekeknek, akik családi problémák, konfliktusok, betegségek, lakhatási gondok miatt átmenetileg szülői gondoskodás, illetve megfelelő szülői felügyelet nélkül maradnak. Az átmeneti gondozás a szülő kérésére, beleegyezésével történik, írásbeli megállapodás alapján, a problémák megoldásának időtartamára. Fontos, hogy a szülő továbbra is a gyermeke törvényes képviselője marad. Átmeneti otthonukban az eltölthető idő maximum másfél év, mely a tanév végéig meghosszabbítható, ha a probléma nem rendeződik. 

A gyermekek 2-3-4 ágyas szobákban laknak, életkoruknak és állapotuknak megfelelő ellátást kapnak, segítjük a tanulásukat és szabadidejük hasznos eltöltését. Eredeti intézményi kapcsolataik (óvoda, iskola, védőnő, háziorvos) továbbra is változatlanul fenntarthatók. Elősegítjük, hogy a szülők továbbra is rendszeresen tarthassák a kapcsolatot gyermekeikkel, részt vegyenek gyermekeik életében, hogy kötődésük a legkevésbé sérüljön, hiszen az a cél, hogy a bent lakó gyermekek minél hamarabb visszakerülhessenek saját családjukba.

Az átmeneti otthon ellátásáért a család jövedelmétől és a gyermekek számától függően kell fizetni: a térítési díj összege az egy főre jutó nettó jövedelem 15-25 százaléka.