6. sz. Napsugár Bölcsőde

Bölcsődénk bemutatása

A 6.sz. Napsugár Bölcsőde, Nyíregyháza város szélén, a Huszár – lakótelepen működik. Két gyermekcsoportban látjuk el nevelési- gondozási feladatainkat. Olyan bölcsődei környezetet teremtettünk, ahol esztétikus, vidám, élményekkel teli légkörben nevelkednek –fejlődnek a gyermekeink, csecsemőkortól az óvodába indulásig. Az a biztonság és szeretet, ami körülöleli a mindennapjainkat, nyugalmat biztosít, amely által folyamatosan formálódnak és fejlődnek gyermekeink.

Bőséges időt és figyelmet biztosítunk, olyan helyzetekre, amelyek élmények és tapasztalatok átélésére adnak lehetőséget. Az aktivitás, az önállósulás és öntevékenység vágya minden gyermekre jellemző, ezért a legkisebb kortól kezdve a játékokon és beszélgetéseken keresztül számos készséget kezdünk kibontakoztatni. Ezekre a szükségletekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert az önbecsülés és önbizalom alapjait teremtjük meg. Kiemelt figyelmet fordítunk, anyagok, eszközök, formák ismeretére. Ehhez kiváló pedagógiai értékekkel bíró játékkészlet áll rendelkezésünkre. Szakmai kiadványokból, internetes forrásokból folyamatosan tájékozódunk új eszközökről, lehetőségekről. A kisgyermeknevelőink nyitottak az újdonságokat illetően. Megragadnunk minden lehetőséget, ami pozitív változásokat eredményezhet a gyermekek fejlődésében.

A változatos mozgás lehetőségét a csoportban és az udvaron egyaránt biztosítjuk. A bölcsődei napirendet úgy alakítottuk ki, hogy jusson elegendő idő a pihenésre. A csecsemő és tipegő korosztály számára a délelőtti alvás lehetőséget is beillesztjük a napirendjükbe. A déli alvásidőt bőségesre alakítottuk, melyet megkönnyít az elalvást segítő mesehallgatás.

Az étkezések a napirendünkben mindig ugyanabban az időpontban történnek. A változatos táplálékok megfelelő vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal látják el a fejlődő szervezetet. Minden étkezéshez biztosítunk zöldséget, vagy gyümölcsöt. A tízórai gyümölcslé mellett sok folyadékot adunk, tiszta víz formájában. Játékos formában tanítjuk gyermekeinket a helyes fogápolásra.

Bölcsődénkben a zenei nevelésre kiemelkedő tevékenységként tekintünk. A mindennapos zene értékeinek átadását hangsúlyozzuk. A kisgyermeknevelőink nagyon szeretnek énekelni, gazdag dalgyűjteménnyel rendelkeznek. Különleges napokhoz kapcsolódóan, családi gyermeknapot, mikulásvárással egybekötött mézeskalácssütést rendezünk. Ezeken az örömteli napokon a gyermekek a szülők biztonságot adó jelenlétében szereznek új élményeket, együtt játszhatnak szüleikkel és kortársaikkal.

Minden kisgyermeknevelői törekvésünk célja, a gyermekeink legjobb fejlődése. A kötelességtudó munkatársaink értékrendjének alapja az elhivatottság, felelősség és szeretet.